Søndag-skolen på Rævesand Bedehus

Jeg må innom dette Rævesand Bedehus og søndagsskolen der en gang til – det har gjort noen uslettelige minner som i ettertid kan sees på med en viss grad av humor.
Søndagskolelæreren var Pastor Nilsen fra Torjusholmen, han var egentlig ingen Pastor, han var fisker, og gift med Tora, men vi som små gutter oppfattet han som en viktig person på søndagsskolen der han sto på sementtrappen utenfor Rævesand Bedehus og tok oss imot.

Så startet prekenen – Nilsen tok plass på prekestolen i sin svarte ”vaddemelsdress” , la Bibelen på prekestolen og åpnet den mens vi satt som stearinlys. Kan aldri huske at han noen gang leste i den, mest sannsynlig fordi han kunne den utenatt.

Han festet blikket i hjørnet over inngangsdøren og det blikket flyttet han ikke derfra før prekenen var over.
I all hovedsak handlet prekenen om hvor ille det var i Helvete der vi skulle brenne evig i fortapelse dersom vi ikke fulgte boka. Han talte med en stemme som gjorde enhver av oss overbevist om at mulighetene for å unngå denne fortapelsen kunne bli veldig vanskelig, vi måtte velge den smale sti.

Selv var jeg overbevist om at grunnen til at Pastor Nilsen hele tiden stirret opp i det hjørnet nok var at det var der djevelen var… bak veggen der – etter prekenen fikk vi stjerne i boken og jeg skyndtet meg forbi utgangsdøren og ut i det fri.

Men det var jo hyggeligere ting som ble arrangert på bedehuset enn disse prekenene – det var juletrefestene og andre fester som ble arrangert der. Da ble det servert kaker og brus til barna og kaffe til de voksne – det hele under kyndig oppsikt av “maisetullene”. Alle damene var på kjøkkenet og stelte i stand og mennene satt å hygget seg i store sal.

Kveldens hovedattraksjon var utlodningen. Den aktive kvinneforeningen hadde strikket, brodert duker, enkelte hadde kjøpt noen ting og hovedgevinsten var alltid en fruktkurv med mye godt i.

Det var Skipsreder Sørensen eller hans kone som alltid vant mest – det var ikke veldig rart – det var de som hadde kjøpt flest lodd, men det falt da litt på oss andre også. Jeg vant fruktkurven en gang – og det var ikke bare det at det var en fruktkurv, men det var en rød lastebil laget i tre, der lastelemmen var fylt med frukt og godsaker.

Det var en lykkelig liten gutt som gikk hjem fra Bedehuset den kvelden, med stjerner i øynene og ikke bare i boka.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.