Nils Torup Nilsen sitt opphav

Torborg Gregaartsdatter var Nils Torup sin Mor – hun var fra Mykland og ble født 25.may 1837.

Hennes foreldre var Gregorius Gregoriussen fra Åmli og Guro Wroldsdatter fra Eppeland.

Gregorius og Guro var ”leilendinger”
(Leilending; person som leide skyldsatt jord (eiendom) av en jordeier)

Gregorius og Guro`s foreldre var:
På Mor-siden; Gårdbruger Wrol Halvorsen og Torborg Knudsdatter, begge fra Åmli.
På Far-siden; Gregorius Omundsen og Anne Olsdatter, begge fra Mykland.

Torborg var en av 7 barn, 4 piker og 3 gutter.

Torborg dro fra Åmli til Tromøy og tok seg jobb som ”pige” på Revesand. Etter hvert traff hun den 15 år eldre Skomageren Nils Andreas Sørensen fra Skare på Tromøy`s østkant.
Nils Andreas var sønn av Sørens Thorsen Skare og Bergitte Jørgensdatter. Søren drev Gaardsbrug og hans Far Thor Aasuldsen var ”Lods” på Tromøy.

Resultatet av forholdet mellom Torborg og Nils Andreas ble sønnen Nils Torup. Torborg ble ikke gift med Nils Andreas, hun finn sønnen og forble ugift resten av sitt liv, Hun fikk heller ikke flere barn enn Nils Torup.

Nils Torup`s Far giftet seg derimot med en annen; Maren Ottilie Therkelsdatter, fra Åspestø på Tromøy. Sammen fikk de 3 barn, først en datter Teresie Cecilie i 1888 dernest et tvillingpar i 1890, Hans og Bergitte. Bergitte døde bare 4 mndr gammel, hvor de andre ble av vet vi foreløpig ikke. Nils Torup`s Far døde samme året som tvillingene ble født bare 38 år gammel.

Nils Torup som var født i 1875 ble fisker og bodde sammen med sin Mor på Revesand i det huset som vi kjenner så godt ihvertfall den generasjonen jeg tilhører.

Hvordan Torborg som enslig mor i 1875 klarte å skaffe seg dette huset vet vi ikke. Sønnen Nils Torup var 25 år da hun kjøpte det i 1900 og det ble hans families hjem i alle år.
Hans Mor døde 5 år senere den 16. april 1905. Da hadde Nils Torup giftet seg med Lovise Kristine, de giftet seg 5. april 1898 og de hadde fått 3 døtre; Tora 1898, Ingeborg (Ebba) 1901 og Nelly Lovise i 1904.

Nils Torup hadde 3 halvsøsken på Tromøy. Jeg har aldri hørt at der var noen kontakt med dem. Riktignok døde den ene like etter fødselen, men jeg antar at vi etterhvert finner ut hvor de to andre; Teresie Cecilie og Hans ble av.

Etter hvert fikk Nils Torup og Lovise Kristine 10 barn sammen hvorav 8 vokste opp. Ingeborg som ble født i 1901, men ble rammet av Spanskesyken og døde av Lungebetennelse som følge av denne i 1918, 17 år gammel, i tillegg fikk paret et ”pigebarn” som døde bare en måned gammel.

Nils Torup ble en svært samfunnsengasjert mann, i tillegg til sitt yrke som fisker var han aktiv i politikken og satt i Herredsstyret (kommunestyret) Han valgte seg skolepolitikk som sitt interesseområde og satt i Skolestyret i flere perioder for Arbeiderpartiet – et parti han var aktiv deltaker i oppbyggingen av etter at Det Norske Arbeiderpartiet ble stiftet i Arendal i 1887.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.