Ingeborg (Ebba) Nilsen døde av spanskesyken 17 år gammel i 1918

Ingeborg (Ebba) Nilsen
Datter av Nils Torup og Lovise Kristine Nilsen
f; 8. august 1901 – d; 28. november 1918 – 17 år gammel

Ingeborg var Nils Torup og Lovise Kristines nest eldste datter og døde under Spanskesyken som rammet også Arendal om kommunene hardt mellom 1917 og 1920.

Den verste perioden var i 1918 – det startet i oktober og varte året ut. I Arendalsområdet døde nær 200 mennesker i denne to-måneders perioden, stort sett unge mennesker. Ingeborg var en av dem som ble rammet og døde av lungebetennelse 28. november 1918.

Underlig nok var det bare Ingeborg av Nils Torup og Lovise Kristines 10 barn som ble rammet. Tora hadde riktignok dradd til Amerika to år tidligere, men sykdommen herjet også der, og i 1907 fikk paret en datter som døde bare en måned gammel i 1907, men alle de andre; Ellen Judith, Inga, Lissie Marie, Gudrun Hansine, Jacob Edler og Signe Elvira var alle født før1918, men de kom igjennom denne sykdommen på en mirakuløs måte.

De fleste familier ble råket av denne sykdommen og i den verste perioden hadde man vanskeligheter med å skaffe kister hurtig nok – på kirkegårdene maktet man ikke å holde unna med gravingen.

Spanskesyken var en verdensomspennende pandemi, influensapandemi, som herjet fra 1917 til 1920. Spanskesyken var en uvanlig hard og dødelig form av influensa som spredte seg over hele verden i fire bølger imellom 1918 og januar 1920. Første utbrudd oppsto i 1917. Høsten 1918 kom en ny bølge, i 1919 en tredje og i januar 1920 en fjerde og siste. To tredeler av alle spanskesykens dødsfall inntrådte fra oktober til desember 1918. 1.8 milliarder mennesker ble råket av sykdommen.

Hvordan de taklet dette i suset på Revesand vet vi lite om, men man kan vel se for seg at der var mye både angst, fortvilelse og sorg. Nå var ikke Ingeborg den eneste som døde i denne korte perioden – det heter seg at nær hvert andre hus ble råket av denne sykdommen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.