Historien om et båtforlis ved Mærdø den 10.november 1884, om tre fiskere, to brødre og en svoger fra Rævesand og deres familier

sv-bilde-batforlis

 

Fra et notat i kirkeboken av 1885 siteres;

Forkynnelse om den der i Præstens Kirkebog er anført under NO 1885 10/11 84:

 Fisker Jacob Edler Jensen f; 1839.omkom paa havet under Mærdø under hjemreise 

fra fiskepladsen.

 Begravet 12.januar 1885, jordfestet 5.juli 1885

 

Så langt er jo dette en trist endeligt for Jacob Edler Jensen, men historien er mer tragisk enn dette.

Denne dagen 10.november 1884 dro tre fiskere ut sammen. Det var mandag og helgen passert – en ny arbeidsuke var påbegynt. De skulle fiske utenfor Merdø slik de alltid gjorde. Denne dagen var nok været mer urolig enn vanlig, men de tok sjansen på at det skulle gå bra denne gangen også.

De tre var, i tillegg til Jacob Edler, hans bror Fisker Theodor Gunnerius Jensen f; 1843 og deres svoger Fisker Rudolf Nikolai Holm f; 1845.

De to brødrene var født og oppvokst på Rævesand, Svogeren var født i Kristiansund, men flyttet til Tromøy der han giftet seg med Inger Kristine Jensdatter, som altså var søster til Jacob Edler og Theodor Gunnerius.

Disse tre er igjen stamfedre til svært mange av oss som har trådd våre barnesko på Rævesand.

For å få en bedre forståelse av hvem disse tre var så skal jeg fortelle litt om dem;

Jacob Edler Jensen var Far til Lovise Kristine Jensen som var min Bestemor.

Jacob Edler var gift med Ingeborg Gurine Larsdatter (1836-1891) og paret hadde fem barn;

Laura Marthine (1865-1954), Julie Karoline (1868-1950) Inga Jacobine (1871- ) Lovise Kristine ( 1874-1963) og Jensine Kristine (1877 –  )

Da ulykken skjedde ble Ingeborg Gurine sittende tilbake med fem barn, den yngste var snau syv år, den eldste var 15.

Den neste som var med i båten denne skjebnedagen var; Theodor Gunnerius Jensen (1843-1884) Han var altså fire år yngre enn sin bror Jacob Edler og 41 år da ulykken skjedde. Theodor Gunnerius var gift med Anne Bergine Christiansdatter, også hun fra Revesand. Paret hadde tre barn; Jens Christian (1870-), Carl Molin (1872 -) og Laura Marie Elisabeth (1875-)

Barna var altså mellom ni og fjorten år gamle.

Den tredje som var med var svogeren til de to andre; Rudolf Nikolai Holm (1845-1884) Rudolf Nikolai var født i Kristiansund, men hadde giftet seg med Inger Kirstine Jensdatter (1841 – ) fra Rævesand som altså var søster av de to andre.

Dette paret hadde fire barn; Henrik Nikolai (1877-1938) Han ble senere gift med Karen Johanne Ingebrigtsdatter (1864-1936) fra Bokn i Rogaland. Dette paret er foreldre til Kirsten Elise Holm (1906-1786) som igjen er mor til Edith Holm som giftet seg med Jørgen Gundersen.

Men Rudolf Nikolai og Inger Kirstine hadde flere barn: Jenny Kathrine (1878-1952), dernest Oluf Martinius (1880-1962) Han giftet seg med Berta Reinertsen og disse fikk hele ni barn, der en av dem var Bjarne Holm som så tragisk druknet under fiske i 1958. Bjarne var gift med Inger Sofie Mortensen og disse fikk hele ti barn, der i hvert fall min generasjon kjenner de fleste.

Det yngste barnet til Rudolf Nikolai og Inger Kirstine var: Nils Ingvald (1883-1964) Han var bare ett år gammel da faren druknet på havet.

 

Så tilbake til kirkeboken av 1885:

Ulykken skjedde mandag 10. november 1884. Datoen er nok fastsatt ut fra at det var den dagen tre familier på Rævesand skjønte at noen var gått galt der ute på havet – deres ektemenn var ikke kommet hjem etter fisket.

Ut fra det faktum at begravelsene først skjedde 15. januar 1885 kan vi fastslå at de tre omkomne fiskerne ikke ble funnet før rundt den 10. januar året etter.

 

Jacob Edler ble 45 år,

Theodor Gunnerius ble 41 år

Rudolf Nikolai ble 39 år

 

De etterlot seg 12 mindreårige barn og tre enker som nok fikk slite voldsomt for å makte livet som fulgte etter ulykken.

 

Nå var ikke dette den første og heller ikke den siste drukningsulykken som rammet verken Rævesand eller familiene Jensen og Holm. Folket som bodde på Rævesand levde av havet, enten som fiskere, sjømenn eller losfolk. Båtene var små og havet var så uendelig stort. Noen ganger var det nøden som presset den ut på havet i all slags vær, enten for å skaffe mat til sine egne eller for å hjelpe de som var kommet i nød der ute.

Resultatet var ofte en end verre nød og elendighet for de som ble igjen på land. Det å bli enke med en stor barneflokk den gang var oftest en stor tragedie for dem, det var vanskelig å skaffe både mat og husly.

 

Vi har mye å takke dem for…

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.