Jens Berner Terkelsen og Ester Ulsted

Jens Berner Terkelsen

f: 2.august 1888

og

Ester Ulsted

f. 29. november 1888

terkelsen-bilde-butikk

Jeg starter med dette bildet fordi vi som har levd en stund nok husker denne butikken i Havnegaten 3 i Arendal, men vi starter historien lenge før det.

Jens Berner var sønn av Skibsfører Edvard Theodor Terkelsen(1861) fra Songe, Arendal og hustru Josefine Konstanse Benedikte Gundersen (1863) også hun fra Arendal. Jens Berner var den eldste av fem barn.

Jens Berner begynte som Volontør hos A.T. Raum i Arendal i 1903, da bare 15 år gammel. Som 19-åring, i 1907, dro han til Kristiania (Oslo) og fikk jobb i det landskjente firmaet Otto Robsahm & Co, først i forretningen senere på engroslageret. Han bodde i 1910 i Gyldenløvsgate 12 på Frogner i Kristiania.

bybilde-sfjordHer arbeidet han til han 21. september 1912 startet sin egen manufakturforretning, ikke i Arendal, men i Kongensgate i Sandefjord.

Denne butikken drev de i fire år inntil familien Flyttet til Arendal.

Men – før dette, den 15. oktober 1911 giftet han seg med Ester Ulsted. Bryllupet sto i Pipperviken Kirke i Oslo.

Ester Ulsted var født i 1888 og var datter av Skibsfører og seilskutereder; Samuel Leonhard Ulsted (1848) og hustru Anna Nilssen (1853), de var bosatt i Songekilen på Havstad ved Arendal.

Esters Mor, Anna døde av ”Tæring” da Ester var bare snaue to år gammel, 25. desember 1890. Da hadde paret akkurat fått en sønn; Nils Leonhard den 31. oktober 1889, han døde allerede 10. februar 1890 og dødsårsaken var ”slim på lungene”.  Fra tidligere hadde paret fått ytterligere to barn, Andor i 1885, han døde allerede i 1887 av ”hjernebetendelse” og de hadde fått datteren Agnes Kristine i 1886, hun døde bare et halvt år senere også hun av ”hjernebetendelse”. Så da var det bare Ester tilbake.

pipperviken-kirkeTo år senere, 19. februar 1892, giftet Samuel Leonhard Ulsted seg med sin første hustrus kusine; Anne Helene Nilssen (f; 1860) dette paret fikk to barn, Anna i 1.sept. 1892 og Agnes Kristine (22.mars 1896) sistenevnte fikk altså samme navn som datteren som døde i første ekteskap. Agnes Kristine giftet seg med William Terjesen – disse fikk to sønner der den ene, også han het William Terjesen, ble gift med Mary Thorstensen fra Jonsvold, Tromøy.

Dette ”reglen” var kanskje ikke så lett å holde tunga rett i munnen på – så vi skal gå tilbake til Ester Ulsted.

Som ung pike dro Ester til Kristiania der hun i 1910 arbeidet som ”Barne og Stuepige” hos Ingeniør i ”Medicinalbestyrelsen”; Olaf Gustav og Wilhelmine Amundsen i Tidemandsgate 5 i Kristiania.

Kanskje var det her hun traff Jens Berner Terkelsen – i hvert fall ble de gift og flyttet til Sandefjord der Jens Berner åpnet Manufakturforretning i 1912.

Her fikk paret fire barn. Alle barna, med unntak av den siste, ble døpt Ulsted til etternavn, den første var Samuel Ulsted Berner Terkelsen, han ble født 30. oktober 1913,men døde etter 17 dager, den 17. november samme år. Dernest fikk paret tvillinger; Arne Ulsted Berner Terkelsen (bosatt i Arendal) og Aslaug Ulsted Berner Terkelsen. Disse ble født 26. februar 1915. Aslaug giftet seg med Lege Ivar Carsten Andresen fra Arendal. Deretter en ny Samuel Berner Terkelsen, f; 2.mars 1916. Samuel døde i Arendal 7. august 1997, 81 år gammel.

Ivar Carsten Andresen f; 10.desember 1913. Han var sønn av Konditor Rolf Andresen og hustru Thordis Sofie Løchen.

ivar-carsten-andresen

Ivar Carsten

Ivar Carsten var utdatter lege og arbeidet ved Aust-Agder Sentralsykehus der han, med unntak av to år under 2dre verdenskrig, var garnisonslege i London, arbeidet hele sitt liv, fra 1947 ved kirurgisk avdeling.

Ovar Carsten og Aslaug hadde ikke barn. Aslaug Ulsted Berner Terkelsen døde i 1979, 63 år gammel, Ivar Carsten Andresen døde i 2003, 89 år gammel.

I 1915 flyttet Jens Berner Terkelsen og Ester Ulsted tilbake til Arendal og den 3. februar 1916 åpnet de butikken i Havnegaten 3 under navnet; J. Berner Terkelsen, Manufaktur og Konfeksjon. En måned senere ble sønnen Samuel Berner Terkelsen født.

interioret-butikk

Fra interiøret i forretningen.

annonsen

Annonse

3 replies
 1. Tove Brekke
  Tove Brekke says:

  Dette var interessant å lese. Jeg skulle gjerne komme i kontakt med deg som skriver da jeg har noe å tilføye , du har glemt at Jens os Ester hadde en sønn som het Trygve født juli 1912. Det var min far. Han gikk på Treider Handelskole og Arbeidet sammen med sin far Jens i firmaet « J Berner Terkelsen frem til slutten av 50 tallet. Jeg kunne gjerne supplere historien med det jeg vet. Har kanskje også en del gamle bilder. Mvh Tove Brekke født Terkelsen . Jeg eier huset i Sommerfrydveien 24. Som skal være bygget på tomten fra Havstad gård, eiet av oldefar Ulsteinvik Esters far.

 2. Tor M. Ulsted
  Tor M. Ulsted says:

  Hei igjen
  Da har jeg fått din Far på plass 🙂 Jens Trygve født 19.07 1912 i Tønsberg… gift med Birgit Marie Ruud….

  Send meg gjerne mer info om denne delen av slekten

  Tor

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.